Monday, November 29, 2010

Kem Anak Soleh 2010Assalamualaikum w.b.t. Apa kbr shbt2 sekalian? Moga kita sentiasa berada di bawah lindungan, Inayah dan rahmatNya.


Alhamdulillah, terima kasih Ya ALLAH kerana masih mengizinkanku utk melihat dunia utk kali ke-2. Aku yakin dan percaya dgn Qadar & Qada' Mu. Ujian darimu tidaklah seberat daripada ujian yg engkau turunkan kpd kekasihmu, habibillah, Nabi Muhammad s.a.w. Mungkin ujian yg engkau turunkan kali ini kerana kejahilanku, tetapi sgt2 mengajar dan mendidik. JanjiMu, sekiranya kamu boleh bersabar dan redha, maka itulah  ganjaran pahala untuk kamu. Sebaliknya kalau tidak boleh bersabar dan tidak redha, hanya akan menambahkan dosa.


Firman Allah dalam Surah Az Zumar 39 : 10 yang maksudnya: “Katakanlah (Muhammad), Wahai hamba2 ku, yg beriman! Bertakwalah kpd Tuhanmu. "Bagi org yg berbuat baik di dunia ini akan memperoleh kebaikan." Dan bumi Allah itu luas. Hanya org2 yg bersabarlah yg disempurnakan pahalanya tanpa batas.


Suasana kehidupan & persekitaran skrg banyak mengajar erti kehidupan yg sebenar dan hakiki. Hamba ini sentiasa mendambakan kasih sayangMu. Terlalu banyak kurniaanMu yg tidak aku sedar selama ini. Hamba terlalu leka dan lalai. Namun, terima kasih ya Allah..istiqamahkanlah aku di jln ini. Jgn engkau pesongkan hati kami setelah engkau beri hidayah kpd kami.

.........................................................................................................................................

KEM ANAK SOLEH 2010

Sedikit perkongsian pengalaman di sana. Kami  mula berkumpul di SAIF (Sek Integrasi Faizin) pd pagi 20/11/2010 utk sesi tklimat & tunjuk ajr sbg urusetia & fasi. Taklimat bermula dr pagi hingga petang. kemudian, pd waktu mlm, slps isyak, kami berbincang mengenai modul2 yg akn digunakan sepanjang progam KAS supaya prgrm berjalan lancar.

21/11/2010. Kami mula berpecah ke tempat msg2 utk persediaan tempat dan barang2. Ada yg ke Langkawi, Baling, Alor Setar, Merbok & laen2 (dh tak igt). Kami ditempatkan di Madrasah Zubaidiyah, Merbok. 20 fasi dan 10 urusetia dipilih utk ke sana. Perjalanan lebih kurang 45 mnit dr SAIF. Sepanjang perjalanan, kami melalui kaw gunung jerai, mrsm,uitm, mktb mahmud, dan Aismt Uni. Kami smpai di Madrasah pkl 3.00ptg. Terpegun & tertanya2 bagaimana sek ini blh memuatkan pljr dr tahun 1 hinggalah tingktn 5 & juga tahfiz dlm satu sesi shja. Subhanallah! Mgkn berkat drpd Mudirnya, Ustaz Hanif bin Ghazali seorang penulis buku, yg meneruskan amanah drpd ayahnya.

22/11/2010. 7.30pg. Pendaftaran peserta bermula. Plbagai kerenah ibu bapa yg boleh kita lihat. =) Biasalah. Harapan yg menjulang tinggi utk melihat anak mereka menjadi seorang anak yg soleh & solehah. Selesai pendaftran, bermulalah sesi taaruf@ice breaking dan diteruskan lagi dengan aktiviti2 yg diamanahkan kpd kami utk disampaikan kpd bkl2 mujahid dan mujahidah ini.

Anak-anak yg berusia antara 9-12 thn ini, sgt2 memerlukan dorongan drpd msyrkt. Apabila dilihat pd wajah2 mereka ini, mereka sgt memerlukan didikan agama yg sempurna, dan tidak boleh dibiarkan tanpa panduan. Mereka diajar cara & kaedah solat yg betul serta diberi motivasi yg tinggi supaya mereka memahami islam dengan lebih mendalam lagi.

Pelbagai pengalaman kisah suka dan duka yg blh dikongsi bersama. Sehinggalah hari terakhir apabila sesi penyerahan anak2 soleh ini kepada ibu bapa mereka. Suasana hiba dpt dilihat apabila tangisan suara anak2 ini sayup kedengaran. 

Wahai adik2 ku..
...........................................................................................................................................

Ya Allah, Engkau telah tunjukkanku satu per satu RahmatMu, Engkau temukanku dan berikanku dengan sesuatu yg tidakku sangka selama ini. Subhanallah! Alhamdulillah! Allahuakbar!

Lagu tema KAS (Umat Islam Harus Cemerlang) 

Umat islam harus cemerlang, hari ini mesti lebih baik dr smlm,
Jangan buang masa, siapa kata kita tidak boleh,
Kita ada ALLAH Maha Kuasa, kita punya kuasa tenaga,
Doa sebagai senjata,
Jangan buang masa, siapa kata kita tidak boleh,
Kita ada ALLAH Maha Kuasa, kita punya kuasa tenaga,
Doa sebagai senjata, 
Umat Islam sentiasa boleh!

Wahai manusia, Berjuanglah demi menegakkan kalimah ALLAH!

"Syukran Ya ALLAH"No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails