Monday, May 17, 2010

-> Pencarian <-

Assalamualaikum..

Pagi ni aku berjaya mencari sesuatu yg tersimpan lama kat dlm laptop ak ni. Cerita dibwh ni adlh copy-paste yg diemail oleh sahabat2 yahoo groups. Semoga kalian sentiasa diberkatiNYA.
~Pesanan untuk diri dan sahabat yg sentiasa bertanya~Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru dan seorang pelajarnya.

Pelajar: Guru, apakah erti cinta? Bagaimanakah saya boleh mendapatkannya?

Guru: Ada sebuah ladang gandum yang luas di depan sana. Berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur. Kemudian ambillah satu ranting, sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.

Pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.

Guru bertanya: Mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun?

Pelajar menjawab: Saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. Sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya.

Gurunya menjawab: Ye, itu lah cinta.

Dihari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya, apa itu perkahwinan?

Guru: ada hutan yang subur didepan sana. berjalanlah kamu. tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. tebanglah sepohon pokok saja. dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik,segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.

Pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.

Maka gurunya pun bertanya: mengapa kamu memotong pohon seperti ini?

Pelajar itu menjawab: Sebab, berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong.

Jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. Pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. Saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya.

Maka guru itu menjawab: Itulah perkahwinan. Janganlah terlalu memilih, kerana tiada manusia yang sempurna.

~Barakallahu Lakuma wa Baraka Alaikuma Wa Jama'a Bainakuma fi Khair~

Exam Days: 18-19, 26 and 27 May 2010. (PPISMP)

Kepada semua sahabat di IPGKP dan IPG di seluruh Msia: (Najah fil Imtihan)

3 comments:

 1. salam

  terlalu memilih akan menjadikan diri seolah2 tidak bersyukur dgn apa yg ada..

  ma'an najah jugak..

  ReplyDelete
 2. محمد فردوس سعد : Syukran. herm..tapi abg daus ble lagi..??

  abb: aku copy paste je la.ha2

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails